Przyrządzanie mikstur ziołowych

Przyrządzanie mikstur ziołowych

Wiadomości o leczniczym działaniu ziół przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Była to bardzo cenna wiedza, która wielokrotnie pozwalała ludziom przetrwać i wyzdrowieć. Musimy zdać sobie sprawę, że dostęp do lekarzy był mocno ograniczony, a w przypadku biedniejszych ludzi praktycznie nie istniał. Na szczęście praktycznie w każdej wiosce żyła kobieta tzw. zielarka, która dzięki doskonałej znajomości ziół pomagała ludziom w bardzo trudnych sytuacjach. Wiedza była skomplikowana i nie dla wszystkich jednakowo dostępna. W dodatku nie była utrwalana w piśmie, więc niektóre informacje bezpowrotnie przepadły. Na szczęście jednak lekarze bardzo cenią zioła i w otwarty sposób podchodzą do ich stosowania. W wielu współczesnych lekarstwach znajdują się składniki ziołowe. Zioła można przyrządzać w różnej postaci. Najprostszy to napar. Przyrządza się go zalewając zioła przegotowaną gorącą wodą, a następnie przykrywa. Po wystygnięciu taki napar nadaje się do spożycia. Czasami jest też wykorzystywany do kompresów, np. na chore oczy lub na obrzęki. Można też przygotować odwar. Garstkę ziół zalewa się wodą i gotuje, doprowadzając ciecz do wrzenia. W ten sposób można gotować maksymalnie pół godziny i pić zaraz po lekkim wystygnięciu. Można też sporządzić kompres lub kataplazmę. Kompres to nic innego jak zanurzona w przestudzonym odwarze bawełniana chusteczka przykładana na chore miejsce. Natomiast kataplazma to papka z ziół (najczęściej lnu), która po zawinięciu w czystą gazę jest przykładana do stłuczonego, chorego miejsca.