Owoce goji – znaczenie lecznicze

Owoce goji – znaczenie lecznicze

Owoce goji już od jakiegoś czasu stały się hitem na targach żywności ekologicznej. Uważa się je nie tylko za smakowite i zdrowe przekąski ale i sposób na utrzymanie szczupłej sylwetki. Owoce goji spożywane są od tysięcy lat. Zalet tych owoców jest wiele – regeneracja wątroby, poprawa samopoczucie, niwelowanie zmęczenia a nawet leczenie niepłodności oraz dysfunkcji układu oddechowego. Teraz mówi się o nich jak o cudownych owocach walczących z antyoksydantami, a zatem walczących ze starością. Owoce goji zawierają bardzo dużo witaminy C, witaminy E, witaminy z grupy B. Poza tym dużo w nich błonnika, steroli roślinnych, wapnia oraz cynku. Istnieje dość sporna kwestia dotycząca zawartości witaminy C w suszonych i świeżych owocach. Podobno jest jej znacznie więcej w suszonych owocach, ale do końca nie wyjaśniono dlaczego. Podobnie sprawa wygląda z cynkiem. Nie do końca także wiadomo ile witaminy E znajduje się w owocach. To także kwestia, która wymaga dalszych badań. Wiadomo jednak na pewno, że owoce goji są dość kaloryczne. Spożycie 100 gramów tych owoców dostarcza nam aż 370 kalorii. Są to jednak „dobre kalorie”, których nie należy się obawiać. Dietetycy nawet twierdzą, że kwestia mody na jagody goji jest dość niejednoznaczna i nie do końca wiadomo z czego to wynika. Lepiej zatem wybrać się na leśne jagody lub borówki.