Mięso i jego wartości odżywcze

Mięso i jego wartości odżywcze

Jak wiadomo nie od dziś mięso i jego spożywanie przez ludzi to temat bardzo kontrowersyjny, który wzbudza zainteresowanie, zwłaszcza u wszystkich tych osób, które jedzą same warzywa i owoce. Niemniej jednak jak uważają oni, organizm ludzki w większości przypadków umie przeżyć życie bez mięsa. Szkoda, że tak nie wiele osób próbuje. A to czy ktoś je mięso to w większości przypadków zależy już od nas samych. Można szanować zwierzęta i nie jeść mięsa, ale kiedy ktoś deklaruje miłość do zwierząt i je mięso, to w takim wypadku nie jest zbyt w porządku wobec siebie. Przecież zwierząt nie można dzielić na tych, które można kochać a jednocześnie na tych, które można jeść. Trzeba także pamiętać o tym, iż większość wartości odżywczych, które znajdują się w mięsu nie są dla dorosłego człowieka wystarczające w pełni. Do tego mięso samo z siebie jest bardzo ciężkostrawne co powoduje szereg procesów, które są uruchamiany podczas jego trawienia w naszym organizmie. Do tego, jak pokazują badania naukowe człowiek z natury jest roślinożercą, gdyż jego układ pokarmowy jest przystosowany do trawienia roślin. To bardzo dobra wiadomość, zwłaszcza dla tych ludzi którzy uwielbiają jeść rośliny. Niemniej jednak nie wszyscy wiedza jak ważne jest to aby przestać jeść mięso, które przecież w większości przypadków nie jest zbyt wartościowe. Jeżeli jednak nie możemy odmówić sobie przyjemności zjedzenia mięsa warto wiedzieć, że zamiast wieprzowiny czy wołowiny zdecydowanie rozsądniej jest sięgać po drób. Ten rodzaj mięsa jest bowiem mniej kaloryczny. Mięso drobiowe jest dla nas dużo zdrowsze aniżeli mięso czerwone.