Konkretne kombinacje produktów spożywczych

Konkretne kombinacje produktów spożywczych

Dietetycy dokonali ostatnio niezwykłego odkrycia – można skonstruować określone zestawy żywieniowe (najczęściej składające się tylko z dwóch produktów spożywczych) aby móc skutecznie pomóc swojemu procesowi odchudzania. Pomidor, który waży osiemdziesiąt gram ma zaledwie dziewięćdziesiąt kalorii, dlatego wskazane jest jego spożywanie przez osoby odchudzające się. Ponadto zawiera on substancję, która przyczynia się aktywnie do niższego poziomu cholesterolu. Jednak aby likopen był przyswojony należy połączyć pomidora z odrobiną tłuszczu – Włosi polecają jego spożywanie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Niemniej udanym połączeniem są ryby razem z czosnkiem. Każdy wie, że ryby które były wyłowione w morzu mają bardzo dużą ilość jodu, który reguluje pracę naszych komórek, wobec czego spalanie tłuszczu w naszym organizmie przebiega szybciej. Wystarczą ryby trzy razy w tygodniu, aby pozbyć się nawet kilograma w ciągu miesiąca. Jednak niedawno naukowcy zajmujący się dietetyką odkryli, że ryba jest najbardziej skuteczna w połączeniu z czosnkiem. Dzięki niemu niezdrowy cholesterol spada, a działanie tranu z ryb jest szybsze i skuteczniejsze. Na śniadanie dobrym połączeniem są owoce razem z musli – to idealna mieszanka węglowodanów z białkiem. To świetna dawka energii dla każdego, dzięki czemu możemy mieć dobry, „pobudzony” dzień. Kombinacje produktów mogą przynosić naszemu ciału wiele korzyści. Trzeba jednak pamiętać aby w tworzeniu tych kombinacji nieco się nie zagolopować. Zbytnia na tym koncentracja może bowiem przybrać postać lekkiej obsesji co z całą pewnością nie będzie dla nas nigdy zdrowe.