Czekolada a zdrowie

Czekolada a zdrowie

Wybrać zdrowe warzywa na parze czy czekoladę? To niewątpliwie dręczy wszystkie osoby walczące z łakomstwem i nadwagą. Jednak okazuje się, że czekolada nie jest najgorszym wyjściem i w małych ilościach. Dietetycy uznają czekoladę jako jeden z najmniej szkodliwych deserów, na jakie można sobie pozwolić. Jaką zatem czekoladę wybrać, aby zjeść ją bez wyrzutów sumienia? Lepiej zrezygnować z mlecznych czekolad lub tych nadziewanych kremami toffi czy innymi śmietankowymi musami. Kiedy już decydujemy się na czekolady deser, zwróćmy szczególną uwagę na zawartość kakao. Tabliczka lub płynna czekolada powinna zawierać około 80% kakao. Badania wykazały, że regularne, systematycznie spożywanie gorzkiej czekolady (w ilościach około 40 gramów dziennie) pomaga zapobiegać występowaniu zawału serca. W gorzkiej czekoladzie znajduje się duża ilość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które nie tylko pomagają w utrzymaniu fizjologicznej czynności serca, ale również przeciwdziała rozwijaniu się nowotworów. Ponadto w czekoladzie zawarte są substancję wpływające na nasz nastrój. Po zjedzeniu kilku kostek czekolady dochodzi do zwiększonej produkcji endorfin. Roztopiona ciemna czekolada doskonale komponuje się ze świeżymi sezonowymi owocami, takimi jak maliny, truskawki, jeżyny czy borówki. Nie ma pyszniejszego deseru.