Bez smażenia, za to na parze

Bez smażenia, za to na parze

Wielu fanów grilla czy soczystych steków z pewnością jęknie na hasło jedzenia, przyrządzanego na parze. Według nich gotowanie bez tłuszczu czy właśnie korzystanie z urządzeń parowych tylko psuje smak. Takie wymysły to nie dla nich. Tymczasem warto spróbować, zanim jednoznacznie odrzuci się taki sposób przyrządzania posiłków. Oczywiście raz na jakiś czas każdemu może napłynąć ślinka do ust na widok czy zapach pysznego kotleta, smażonego w głębokim tłuszczu. Dla zdrowia, kondycji, a także samopoczucia lepiej jednak, by takie sytuacje zdarzały się niezmiernie rzadko. Gotowanie na parze może przynosić podobne smakowe rezultaty, a jednocześnie oznacza o wiele mniej kalorii oraz ogranicza ilość tłuszczów wprowadzanych do organizmu. W ten sposób można przygotowywać zarówno wszystkie rodzaje mięsa, jak również warzywa czy ryby. Smakosze takiej kuchni przekonują, że potrawy nie ustępują niczym tym bardziej tradycyjnym, a przez to o wiele mniej zdrowym i tłustym. Wiele osób z pewnością ucieszy fakt, że aby przygotowywać posiłek w ten sposób nie trzeba od razu nabywać specjalistycznych i drogich urządzeń. W sklepach dostępne są metalowe siatki, które można włożyć do praktycznie każdego garnka. Wystarczy wlać wodę i ułożyć jedzenie. W ten sposób można zarówno gotować, jak również odgrzewać potrawy. Takie jedzenie jest nie tylko niezwykle zdrowe, ale również bardzo mało kaloryczne. Osoby, które chcą o siebie zadbać a jednocześnie pragną móc pochwalić się naprawdę piękną sylwetkę powinny potrawy nie smażyć, ale właśnie gotować na parze. Warto podkreślić, że takie jedzenie również może być smaczne.